
OMV Petrom înregistrează progrese semnificative în implementarea Strategiei 2030, care trasează direcţia de transformare a companiei pentru un viitor cu emisii de carbon reduse, devenind lider al tranziţiei energetice în regiune, susţine Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, OMV Petrom anunţă că, începând cu acest an, raportarea de sustenabilitate este integrată în Raportul Anual al companiei.
„Acest pas reflectă angajamentul companiei faţă de transparenţă şi practici responsabile în afaceri, în linie cu Strategia 2030 – care trasează direcţia de transformare a companiei pentru un viitor cu emisii de carbon reduse”, se menţionează în comunicat.
Totodată, declaraţia privind Durabilitatea, inclusă în Raportul Anual 2024, este pregătită în conformitate cu Standardele Europene de Raportare privind Durabilitatea (ESRS) şi cuprinde informaţii detaliate de mediu, sociale şi de guvernanţă.
„Înregistrăm progrese semnificative în implementarea Strategiei 2030, care ne poziţionează ca lider al tranziţiei energetice în regiune. Printr-un mix echilibrat de investiţii în soluţii cu emisii de carbon reduse, alături de dezvoltarea responsabilă a activităţilor tradiţionale, ne propunem să creăm valoare pe termen lung pentru toate părţile interesate – de la acţionari şi angajaţi, la parteneri, clienţi şi comunităţi”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată în comunicat.
Rezultate notabile în 2024:
- 16 miliarde lei contribuții la bugetul de stat sub formă de taxe și dividende, subliniind rolul economic important al OMV Petrom
- 30% din investițiile din 2024 eligibile și aliniate la Taxonomia UE, reflectând angajamentul companiei față de investiții sustenabile
- Portofoliu de proiecte fotovoltaice și eoline de 2,4 GW, rezultat al unor achiziții și parteneriate strategice
- 900 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice, pentru extinderea la nivel național a infrastructurii de mobilitate electrică
- Aprobarea investiției strategice de 750 milioane euro în noua unitate SAF/HVO la Petrobrazi, care va produce combustibil sustenabil pentru aviație și motorină din surse regenerabile
- Reducerea cu 17% a emisiilor Scope 1-2 față de nivelul din 2019
- Reducerea cu 11% a emisiilor Scope 1-3 față de 2019
- Reducerea cu 80% a emisiilor de metan din activitățile de Explorare și Producție față de 2019
- 131 milioane lei în investiții sociale, susținând programe la nivel național și local în educație, sănătate și mediu, cu impact pozitiv în comunitățile locale
- 32% femei în poziții de management, reflectând angajamentul OMV Petrom pentru diversitate și șanse egale
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2024, acţionarii români deţin peste 44% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 23,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 4,5% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 44 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2023. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 20 miliarde de euro.