Va reuși SUA să inunde lumea cu gaze lichefiate (LNG) în schimbul renunțării la suprataxe sau„se împușcă Trump în picior”?

O analiză a The Economist preluată de Energy Press arată că Statele Unite nu au foarte multe șanse să hărțuiască lumea pentru a vinde cantitățile enorme de gaze pe care și le dorește Trump, oferite la schimb partenerilor comerciali cu scăderea taxelor vamale.

Pentru țările care au început să se îngrijoreze de suprataxele uriașe impuse de noua administrație americană, ca urmare a excedentelor lor comerciale în relația cu SUA, Donald Trump are o soluție: pot evita taxele comerciale dacă cumpără combustibil american.

De altfel, Trump a făcut referire în mod special la Uniunea Europeană, spunând că excedentul comercial  uriaș cu țara sa ar putea „dispărea ușor și rapid” dacă Bruxelles-ul ar decide să facă tocmai asta: să cumpere mai multă energie americană.

Atât președintele american, cât și membrii administrației sale, precum și apropiații și consilierii săi fac presiuni pe alte țări -odinioară aliate -, inclusiv India și Filipine, să-și mărească achizițiile de gaz natural lichefiat (LNG) american.

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Scott Bessant, a încercat să convingă Japonia, Coreea de Sud și Taiwan să investească într-un proiect masiv de LNG în Alaska și să se angajeze să cumpere „o parte semnificativă” din producția sa. La prima vedere, planul pare plauzibil și promițător pentru Casa Albă.

Trump „se împușcă în picior”?

După un deceniu de expansiune rapidă, America este cel mai mare producător și exportator de LNG din lume. Și așa cum își amintește The Economist în analiza sa,  Trump a încercat să încurajeze creșterea în continuare a industriei prin diferite măsuri de dereglementare, inclusiv abrogarea plafonului din era Biden privind emisiile de metan, un gaz cu efect de seră puternic, de la site-urile de petrol și gaze.

Cu toate acestea, propriile politici economice și externe ale președintelui sunt de natură să-i împiedice ambițiile energetice. De fapt, sunt destul de mulți care susțin că mișcările sale contradictorii sunt ca „împușcarea în propriile picioare”.

Companiile americane de gaze naturale caută cu siguranță o oportunitate în războiul comercial. Extinderea exporturilor de LNG este una dintre cele mai eficiente moduri prin care America își poate reduce deficitele, spune Mike Sabel, CEO al Venture Global, o companie americană de LNG, pentru The Economist. După o ofertă publică inițială dezamăgitoare din ianuarie, averea companiei sale pare să se crească. Pe 15 aprilie, o filială a strâns 2,5 miliarde de dolari în prima emisiune de obligațiuni cu randament ridicat din America de la haosul provocat de Trump pe 2 aprilie.

Aliații SUA trimit și ei mesaje încurajatoare. Un plan al Comisiei Europene de a elimina treptat gazul rusesc urmează să fie publicat la începutul lunii mai. Unii lideri europeni susțin înlocuirea acestuia cu importuri din SUA. India se gândește să pună capăt tarifelor la LNG din SUA. Ishiba Shigeru, prim-ministrul Japoniei, a declarat că țara sa ar putea fi dispusă să investească în mega-proiectul din Alaska.

Cu toate acestea, ridicarea exporturilor de GNL nu va fi atât de ușoară. Pentru început, țara nu are infrastructură suficientă pentru a extinde rapid transporturile. „Avem gaz, pur și simplu nu avem conducte pentru a-l introduce”, explică Toby Rice, CEO al EQT, o altă companie americană importantă de gaze naturale. Terminalele de export funcționează deja aproape de capacitatea maximă.

Pentru a înrăutăți lucrurile, tarifele lui Trump vor reduce atât capacitatea companiilor americane de a furniza LNG, cât și cererea altor țări pentru el. Pe plan intern, războiul comercial a dus la creșterea vertiginoasă a costului oțelului și al altor inputuri pentru noile proiecte americane de LNG.

„Nu vedem să vină un val de gaz uriaș”, spune Kaushal Ramesh de la firma de consultanță Rystad Energy. O mare parte din expansiunea confirmată a capacității de LNG a fost deja angajată cumpărătorilor de peste mări prin contracte pe termen lung. Deși există multe alte proiecte de LNG propuse în Americi, jucătorii de pe piață au nevoie de angajamente pe termen lung din partea cumpărătorilor pentru a-și convinge finanțatorii să vină cu banii pentru construirea lor. Asigurarea acestor angajamente va fi dificilă. Cererea este de așteptat să încetinească, deoarece multe economii sunt lovite deja de tarifele lui Trump.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) prezice că creșterea cererii de gaze naturale în Asia va scădea la 2% anul acesta, de la 5,5% în 2024. Iar LNG-ul american nu este acum binevenit în China, țară care luna trecută a oprit toate importurile de combustibil de la rivalul său comercial. Și era de așteptat ca cumpărătorii chinezi să crească semnificativ achizițiile din America în următorii ani.

Provocările pentru Europa

Potrivit analizei The Economist, perspectiva pare ceva mai favorabilă în Europa, care se confruntă cu un deficit semnificativ de gaze de când Rusia a redus exporturile după invazia sa din Ucraina. Importurile de LNG ale continentului vor crește cu un sfert în acest an, potrivit AIE.

Cu toate acestea, cumpărătorii europeni sunt reticenți să se angajeze în contracte pe termen lung pentru LNG american. Unii se tem că reglementările climatice ar putea interzice într-o zi folosirea gazului. Alții se așteaptă ca în anii următori să apară o surplus global de aprovizionare cu gaze, ceea ce ar duce la prăbușirea prețurilor.

Gazul rusesc continua să curgă

Apoi există întotdeauna posibilitatea ca cantități mari de gaz rusesc să continue să curgă în Europa după semnarea acordului de pace în Ucraina, atât de dorit de Trump. Acest lucru ar lăsa puțin loc pentru a se cumpăra mai mult LNGL din America. Oficialii de la Bruxelles sunt fermi că nu vor permite, dar unii industriași germani cer deja – cu intensitate– returnarea gazului rusesc ieftin.

În orice caz, chiar dacă Europa și-a crescut dramatic importurile de LNG american, acest lucru nu ar fi suficient pentru a rezolva dezechilibrul comercial cu Statele Unite.

Wood Mackenzie, o firmă de consultanță, estimează că, dacă UE și-ar procura tot LNG-ul, motorina și țițeiul ușor din America, ar reduce surplusul comercial de mărfuri doar la jumătate.

Realitatea rece este că visele lui Trump despre gazul american este doar o iluzie…, concluzionează analiza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *