
Președintele ANRE spune că energia electrică ar trebui să coste, după 1 iulie 1-1,10 lei/kWh în factură, pe baza prețurilor de acum din piața de energie. Doar Hidroelectrica are însă acum acest nivel de preț, restul furnizorilor mari având oferte în intervalul 1,4-1,5 lei/kWh.
“Dacă ținem cont de valoarea la care se tranzacționează energia electrică atât pe OPCOM (bursa de energie – n.r.), spre exemplu, cât și în contractele bilaterale, vedem că acest lucru se face în jurul sumei de 500-550-580 lei pe megawatt-oră. Dacă adăugăm toate taxele, tarifele de distribuție, TVA, evident că trebuie să fie și o marjă de profit a furnizorului, vedem că prețul energiei ajunge în jur de un leu, un leu și 10 bani pe pe kilowatt-oră”.
Declarația a fost făcută de președintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, într-un interviu acordat Hotnews.ro, ca răspuns la o întrebare a ziaristului dacă prețurile din marja 1,1-1,3 lei/kWh, care ar urma să fie aplicabile după 1 iulie sunt cele “corecte”.
Ce spun furnizorii depre prețul energiei
Președintele Asociației Furnizorilor a evitat să spună care e acest preț “corect”. “În energie unde gasim volatilitate destul de mare nu aș numi un pret „corect” sau „incorect”. Putem vorbi doar de un preț al pieței, preț făcut pe baza ofertelor din piață. Astfel, un preț așa-zis corect este un preț care la momentul respectiv se încadrează la nivelul ofertelor existente în piață”, ne-a spus președinte AFEER, Laurențiu Urluescu, solicitat să comenteze pe marginea prețului avansat de șeful ANRE.
“Trebuie să nu uităm că furnizorul plătește pentru fiecare kWh livrat la consumator, pe lângă taxele și tarifele reglementate, și energia. Care energie trebuie cumparata la nivel de sfert de oră astfel încât să acopere întregul necesar de consum. Și aici apare o diferență semnificativă între prețul energiei de pe piața angro „în bandă” și energia achiziționată pentru a furniza profilul de consum necesar – energie pentru acoperirea vârfurilor de consum și a dezechilibrelor, energie mult mai scumpă decât cea „în banda””, a mai sous Urluescu.
Sub protecția anonimatului, și reprezentantul unui furnizor ne-a spus că prețul avansat de Niculescu nu ține cont de toate cheltuielile pe care furnizorul le are cu achiziția energiei.
“Costul mediu ponderat al energiei nu conține doar energia cumparată in bandă. La acesta se adaugă energie pentru acoperirea vârfurilor de consum si dezechilibrelor, astfel că se ajunge de la acest aproximativ 0,6 la aproximativ 0,9 lei/kWh, incluzand marja furnizorului (preț al energiei active – n.red.). Să iei ca reper doar prețul energiei în bandă este o simplificare înșelătoare”, ne-a spus omul nostru.
Dacă ne uităm la prețurile din ofertele furnizorilor pentru perioada de după 1 iulie, când se ridică mecanismul prețurilor facturate, observăm că, într-adevăr, acest preț final de 1,1 lei/kWh (între 1,04 și 1,12 lei/kWh în funcție de zona de rețea) se întâlnește, printre furnizorii mari ai populației, doar la Hidroelecrtica.
Cei mai mari furnizori ai populației, respectiv PPC și Electrica Furnizare oferă, pentru perioada de după 1 iulie, prețuri cuprinse între 1,48 și 1,55 lei/kWh (PPC) și între 1,45 și 1,53 lei/kWh (Electrica Furnizare).
(550 + 500 tarife) * TVA = 1250 la care se adauga o marja de profit. Cam departe de plafonatul de 680 lei/MWh….