Cel mai mare blackout din istoria Peninsulei Iberice. Ce știm acum despre cauzele accidentului care ar putea ridica un semnal de alarmă în toată Europa

La jumătatea zilei de 28 aprilie, Spania a pierdut brusc mai mult de jumătate din consumul de energie electrică, în ceea ce a fost numit un eveniment fără precedent în istoria țării, iar Portugalia a rămas și ea fără energie electrică. Blackout-ul a fost masiv și a afectat tot, de la lifturi blocate cu oameni în ele, lipsa internetului și a semnalului la telefon și până la trenuri oprite pe șine. Spania a restabilit destul de rapid alimentarea dată fiind amploarea evenimentului – a doua zi dimineață 99% din consum a fost restabilit, dar acum toată lumea se întreabă care a fost cauza incidentului care, potrivit primelor evaluări, a creat pagube de 4,5 miliarde de euro.

sursă foto: El Pais

În doar 5 secunde, capacități energetice de 15.000 MW s-au deconectat de la rețeaua elecrică spaniolă, la ora 12.33, adică mai mult de jumătate din tot consumul de atunci al țării a rămas neacoperit. Zone întinse din Spania și din Portugalia vecină au rămas fără energie electrică, în ceea ce oficialii au numit un eveniment fără precedent. Efectele au fost intens mediatizate – rețele de telefonie căzute, internet afectat, ambuteiaje pentru că nu au mai funcționat semafoarele, lifturi blocate cu oameni în ele, trenuri oprite, și pe câmpuri și în stațiile subterane de metrou, avalanșă de clienți în magazine ca să-și facă provizii, etc. Nu s-au înregistrat însă niciun fel de tulburări sociale, iar relatările din media au arătat solidaritatea spaniolilor. Pierderile financiare au fost de 4,5 miliarde de euro, la o primă evaluare.

Imediat după eveniment, au început lucrările de reconectare, iar azi dimineață la ora 6, operatorul de transport și sistem Red Electrica a anunțat că 99% din consumul Spaniei a fost restabilt. Sistemul a beneficiat de energie și din nordul Africii și, mai ales, din Franța – ieri seară se importa la o putere de 2.700 MW, aproape de limita tehnică maximă posibilă.

Imediat au început să apară întrebările despre cauze, în condițiile în care preocupările au fost mai întâi pentru reconectarea centralelor și restabilirea consumului.

Până acum, au fost vehiculate mai multe posibile cauze – este posibil ca niciuna să nu fie adevărată sau să fie de vină o combinație de mai mulți factori, iar rezultatele investigației – atât la nivel local, cât și la nivel european, care probabil va fi destul de lungă- vor spune adevărul. Până atunci însă, nu putem decât specula despre fiecare ipoteză

Atac informatic?

Ipoteza a fost lansată aproape imediat după eveniment, și, deși pare cea mai puțin plauzibilă, nu este exclusă nici acum. Un atac deliberat asupra rețelei electrice putea părea probabil în condițiile în care numărul atacurilor informatice care au vizat țara iberică a crescut fulminant. Spania s-a confruntat cu peste 45.000 de incidente informatice în fiecare zi în acest an. O creștere cu 35% față de anul trecut. Doar în săptămâna 5-11 martie, Spania ar fi fost ținta a 25% din toate atacurile informatice la nivel global, fiind a treia țintă din lume. O creștere cu 750% a numărului, în doar o săptămână.

După principiul că nimic nu poate fi exclus în caz de blackout, nici această ipoteză nu a fost exclusă la început. Azi, Red Electrica a respins ideea că pana de curent ar fi fost provocată de un incident de securitate cibernetică în instalaţiile sale. După ce a analizat întreruperea de curent, conform concluziilor încă preliminare, Red Electrica a concluzionat că „efectiv nu a existat niciun tip de intruziune în sistemele de control care ar fi putut provoca incidentul”. Totuși, pentru unii, ipoteza rămâne.

Un fenomen meteo foarte rar?

De data aceasta, ipoteza a venit chiar de la oamenii din sistemul energetic. Ar fi fost de vina variațiile bruște de temperatură, care ar fi afectat liniile de 400 kV. „Din cauza variațiilor extreme de temperatură în Spania, au apărut oscilații anormale pe liniile de foarte înaltă tensiune (400.000 volți), un fenomen cunoscut sub numele de «vibrație atmosferică indusă»”, potrivit operatorului rețelei portugheze REN care a făcut anunțul pe X. Inițal, informația părea să se “lege” de o alta: s-a vorbit despre un incendiu din sud-vestul Franței, pe muntele Alaric, care a avariat o linie de înaltă tensiune între Perpignan și estul orașului Narbonne. Ulterior, nu s-a mai spus nimic despre ultima relatare.

Oamenii cu care am vorbit ne-au spus că acel fenomen poate într-adevăr afecta rețele de înaltă tensiune, dar că, doar el este puțin probabil să fi cauzat șirul de declanșări care a dus la pierderea în cinci secunde a 60% din toată generarea de energie electrică din Spania.

Practic o amplificare, în urma uner condițiie meteo, posibil o umiditate excesivă apărută brusc, a cunoscutului efect corona (foto mai sus, sursa AICI) –descarcări electrice autonome, incomplete ce se produc la suprafata conductorului sub forma unei coroane luminoase, care generează ozon, oxid de azot și gaze acide care pot coroda conductorul. Ele pot duce la pierderi de energie și chiar ar putea induce fenomene care să afecteze frecvența rețelei, cu o abatere de la standardul de 50 Hz. Care, la limită, să producă deconectarea în cascadă a generatoarelor electrice.

Un video al BBC cu efectul corona, mai jos, după care revenim:

Surpriză însă! Azi, gestionarul reţelei electrice portugheze REN a dezmințit că se află la originea unui comunicat care i-a fost atribuit pe reţele de socializare şi care evocă un ”fenomen atmosferic rar” și a fost preluat de toată presa internațională.

”REN confirmă că noi nu am difuzat acest comunicat”,a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei.

Prea multă energie solară?

Este aspectul care a început să stârnească cele mai multe întrebări, și este unul sensibil inclusiv din punct de vedere politico-programatic, care poate fi exploatat de inamicii energiei regenerabile, deloc puțini. De aceea, repetăm că, până la stabilirea cauzelor oficiale nu putem vorbi decât despre ipoteze, tehnicienii fiind cei care vor avea ultimul cuvânt.

Spania este unul dintre pionierii energiei regenerabile din Europa. Dispune de resurse hidro, a montat eoliene la scară largă, și intenționează (sau intenționa) să închidă ultimele centrale nucleare, pe fondul exploziei mai ales a energiei fotovoltaice, care poate fi echilibrată prin centralele pe gaze și prin centrale hidro cu pompaj – Spania are de toate.

În 2024, potrivit datelor Ember, 77% din electricitatea Spaniei a fost generată din surse cu emisii scăzute de carbon, cu mult peste media globală de 41%. Ponderea combinată a energiei eoliene și solare (43%) este mult peste media globală (15%). Centralele fotovoltaice au produs 44,5 TWh de energie electrică (toată România a produs 54 TWh, pentru comparație), adică 17% din totalul producției anuale.

În termeni de putere instalată, Spania are capacități de 129.000 MW (România are 19.000), și, după cum puteți vedea atașat, cei 32.000 MW instalați în eolian și tot atât în fotovoltaic sunt dublați de o capacitate pe gaz uriașă, simplă, în ciclu combinat și cogenerare – peste 31.000 MW, la care se adaugă 7.000 MW în reactoate nucleare și cei 17.000 MW turbine hidro, la care se mai pun și cei 2.000 MW rămași în cărbune.

Totuși, la miezul zilei, când a survenit black-out-ul, cea mai importantă sursă erau parcurile fotovoltaice, iar, din ce realizăm din imaginea de mai jos, producția era mai mare decât consumul, pentru că centralele hidro cu pompe funcționau în regim de consumator.

Așadar, de vină să fie prea mult fotovoltaic în rețea, care afectează echilibrul?

S-a readus în discuție problema tehnică a inerției sistemelor energetice, care ar începe să fie afectate de scăderea ponderii grupurilor clasice rotative turbină-generator în raport cu instalațiile regenerabile, în special invertoarele parcurilor fotovoltaice.

Într-un sistem energetic, cel mai important indicator este frecvența de 50 Hz, care trebuie să rămână constantă în toată rețeaua în condițiile unui echilibru între producție și consum. Pe scurt, atunci când apare o devație de la această valoare, sistemul electroenergetic se poate separa în mai multe zone, generatoarele se decuplează, de unde rezultă blackout pe zone întinse, uneori la nivel de întreagă rețea.

Suspiciunea este că în sistemul spaniol a intrat brusc multă energie solară – peste 20.000 MW la acel moment, ceea ce ar fi dus la o creștere a frecvenței peste limitele acceptate pe fondul unei puteri debitate mai mari decât cea utilizată. În mod normal, dacă apare un anumit dezechilibru între cele două, există o caracteristică a turboagregatelor hidro sau termo, care funcționează sincron cu rețeaua, care le face să opună rezistență la variația de frecvență – aceasta este inerția mecanică. Care nu ar mai fi fost suficientă în acest caz.

Discuția este cât se mai păstrează o astfel de inerție necesară într-un sistem în condțiile în care tot mai multe astfel de generatoare rotative clasice sunt înlocuite de invertoarele parcurilor fotovoltaice. Mai ales în condițiile în care fiind desfășurate la scară foarte largă, conduc la creșteri destul de rapide ale puterii in rețea.

Totuși, deși blackout-ul din Spania ar putea fi folosit ca argument pentru limitarea dezvoltării regenerabilelor, poate și din motivul explicat succint mai sus, există totuși o realitate evidentă: rețeaua spaniolă a beneficiat anterior de mai multă energie solară decât cea din ziua blackout-ului, și nu a fost nicio problemă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *