Angola a decis să se retragă din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), pe fondul dezacordurilor legate de cotele de producţie de petrol, a anunţat joi Ministerul Resurselor Naturale din ţara africană, transmit AFP şi Reuters, relatează Agerpres.
Ministrul Diamantino de Azevedo a explicat pe postul public de televiziune TPA că, în cazul în care ar rămâne în OPEC, Angola ar „suporta consecinţele” deciziei de a respecta cotele de producţie şi ar fi „constrânsă să-şi reducă producţia”.
El a asigurat că este vorba de „decizia unei ţări suverane” şi că „a venit momentul ca Angola să se concentreze asupra propriilor obiective”.
La sfârşitul lui noiembrie, Angola şi Nigeria, principalele state petroliere de pe continentul african, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de cotele lor de producţie, la cea mai recentă reuniune ministerială a alianţei OPEC+, care a fost de altfel amânată câteva zile din cauza dezacordurilor.
OPEC şi cele zece state alături de care a luat naştere OPEC+ par să-şi fi pierdut din influenţă, pe fondul disensiunilor, al concurenţei americane şi măsurilor împotriva încălzirii globale.
Creată în 1960, OPEC, care reuneşte 13 state membre în jurul Riadului, s-a aliat în 2016 cu alte zece ţări, inclusiv Rusia, sub forma OPEC+, în scopul de a limita oferta şi de a susţine cursul petrolului, în faţa provocărilor concurenţei americane.
În pofida noilor scăderi de producţie anunţate în noiembrie, preţurile ţiţeiului au rămas blocate între 70 şi 80 de dolari barilul, menţinându-se totuşi deasupra mediei ultimilor cinci ani.
Angola, care s-a alăturat OPEC în 2007, produce circa 1,1 milioane de barili pe zi, comparativ cu 28 de milioane cât produce întregul grup.
Analistul Giovanni Staunovo (UBS) a menţionat pentru Reuters că „nu există indicii că şi alţi producători importanţi din cadrul OPEC+ intenţionează să o ia pe calea Angolei”.
Ecuadorul şi Qatarul, producători de talie medie, s-au retras din OPEC în ultimul deceniu.