Bulgaria a deschis vineri o nouă secţiune a gazoductului său de tranzit către Turcia, extinzându-i capacitatea, deoarece Sofia se grăbeşte să pregătească transportul gazului rusesc către Europa, prin proiectul TurkStream, ce va face legătura între Rusia şi Turcia, via Marea Neagră, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Noua secţiune de 20 de kilometri din sud-estul Bulgariei va majora capacitatea gazoductului Transbalkan la 15,7 miliarde de metri cubi de gaz (bcm) pe an, de la 14 bcm în prezent, şi va ajuta la sporirea securităţii gazelor furnizate, au anunţat autorităţile de la Sofia.
„Acum am construit o conductă care va permite fluxuri reversibile, astfel încât putem obţine gaze din Turcia, din Azerbaidjan şi din Rusia”, a afirmat premierul Boyko Borissov, la ceremonia oficială, la care a fost prezent şi ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez.
Estimat la şapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede construcţia a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei să îşi reducă dependenţa de Ucraina ca rută de tranzit pentru livrările sale de gaze destinate Europei.
Gazoductul este conceput în vederea majorării livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Turcia, cel de-al doilea cumpărător de gaze ruseşti, după Germania. Un lucru important pentru Moscova îl reprezintă faptul că TurkStream ar urma să fie prelungit din Turcia spre Europa de Sud, deschizând astfel o nouă rută de tranzit pentru gazele ruseşti.
Bulgaria a anunţat că vrea să fie un punct de intrare al gazelor în Europa, dar Rusia nu a decis încă dacă TurkStream va livra gaze prin Bulgaria sau prin Grecia.
Sofia speră să ajungă la un acord cu Moscova, Ankara şi Bruxelles, astfel încât o parte din gazul rusesc din TurkStream să fie transportat prin Bulgaria către Serbia, Ungaria şi Austria, în timp ce o parte din el să fie tranzacţionat la planificatul său hub de gaze.
În iunie, Bulgartransgaz, operatorul reţelelor de transport de gaze naturale, a deschis o licitaţie de 48,9 milioane de leva (29,22 milioane de dolari) pentru construirea unui gazoduct de 11 kilometri de la graniţa Turciei către reţeaua de transport de gaze naturale din Bulgaria.
În prezent, Gazprom livrează Bulgariei anual aproximativ trei miliarde de metri cubi (bcm) prin Ucraina şi România. Statul balcanic a construit o conductă suplimentară de 20 de kilometri la gazoductul său de tranzit către Turcia, majorând astfel cantitatea de gaze transportată.
În prezent, Bulgaria transportă anual aproximativ 13 miliarde de metri cubi către Turcia.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal – Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.