Ce planuri are Premier Energy după ce  a cumpărat CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți INTERVIU

La finalul anului trecut, australienii de la Macquarie au vândut firma de furnizare de energie electrică și gaze CEZ Vânzare, cumpărată la pachet cu celelalte business-uri ale CEZ din România, iar cumpărător a fost Premier Energy, care a câștigat în fața celor de la Engie România. Am vrut să aflăm care sunt planurile noilor proprietari ai companiei cu 1,4 milioane de clienți iar mai jos puteți vedea ce spune Iuliana Pănescu, Head of Tresury la Premier Energy România

Mai intâi, ce le transmiteți celor circa 1,4 milioane de clienți preluați odată cu achizitia CEZ Vânzare? Se va schimba ceva pentru ei, și daca da, ce și când?

Așa cum am transmis deja în spațiul public și inclusiv în comunicarea cu clienții, strategia CEZ Vânzare sub acționariatul Premier Energy rămâne concentrată pe furnizarea de energie electrică și gaze naturale în condiții de siguranță, asigurând o experiență de top pentru cei 1,4 milioane de clienți ai CEZ Vânzare.

Tranzacția și schimbarea din acționariat nu va afecta prevederile contractuale dintre companie și clienții, angajații, furnizorii sau partenerii săi. Echipa și datele de contact ale CEZ Vânzare rămân neschimbate în perioada următoare.

Echipa de conducere este extrem de solidă, iar intenția noastră este de a continua dezvoltarea business- ului și de profita selectiv de oportunitățile pieței.

Cum bănuim că unele date sunt confidențiale, probabil că nu puteți dezvălui prețul final al tranzacției. Totuși, e fost fost multiplu de 15 mil. euro, cat se stie din piață că era valoarea minimă pentru care Macquarie ar vinde sau mai apropiat de valoarea de 15 mil. euro? Se mai pot dezvălui și alte informații legate de această tranzacție?

În conformitate cu prevederile SPA (sales and purchase agreement), nu putem dezvălui nicio informație legată de detaliile specifice ale tranzacției.

În contextul în care nu trecem prin cele mai bune momente pentru piața de furnizare, cu marje reglementate și creanțe de recuperat, de ce a dorit totuși Premier Energy să preia 1,4 milioane de clienți noi?

În primul rând, actuala politică de reglementare a marjelor impusă pieței locale de furnizare de energie electrică este una pe termen scurt. După cum știți, guvernele europene încep treptat să renunțe la schemele de reglementare a prețurilor/marjelor la energie electrică și cel mai probabil România se va alinia la acestea.

În al doilea rând, Premier Energy are o strategie pe termen lung în România și regiune, cu obiectivul de a-și consolida integrarea pe verticală a afacerii. CEZ Vânzare este o achiziție strategică pentru grupul nostru – un portofoliu de 1,4 milioane de clienți casnici, care este complementar cu portofoliul de clienți non-casnici pe care Premier Energy îl are în zona de furnizare de energie electrică.

Mai mult, unitățile noastre existente de producție de surse regenerabile, coroborate cu activele de energie regenerabilă de peste 900 MW pe care le avem sub management, cât și viitoarele instalații SRE aflate în dezvoltare vor livra către portofoliul comun de clienți de energie electrică, casnici și non-casnici.

Nu în ultimul rând, achiziția consolidează anumite sinergii pe zona de furnizare de energie electrică, ÎCS „Premier Energy” SRL fiind cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova – deservește peste 939 de mii de locuri de consum în centrul și sudul țării.

Legat de întrebarea anterioară, la momentul tranzacției, cât avea CEZ Vânzare de recuperat de la bugetul de stat în contul schemei de plafonare, și care este valoarea datoriilor pe care le are (dacă are) în contul împrumuturilor contractate pentru susținerea schemei de plafonare?

După cum știți, toți jucătorii din industria energetică au fost afectați și încă mai sunt de plafonarea prețurilor, inclusiv CEZ Vânzare.

Cum arată Premier Energy în România după această achiziție, mai ales în cifre, după achiziția CEZ Vânzare, pe toate segmentele de business?  Veți continua achizițiile pe partea de furnizare, veți viza o creștere organică sau vă veți opri aici?

După cum am spus și mai sus, CEZ Vânzare este o achiziție strategică în România pentru Premier Energy Group, mutare care ne-a consolidat integrarea pe verticală a operațiunilor.

În cei zece ani de când este prezent în România, Premier Energy s-a dezvoltat atât organic, cât și prin achiziții și fuziuni în linie cu planul anunțat de a deveni o platformă energetică regională. În regiune, suntem azi unul dintre grupurile cu cea mai rapidă creștere care activează în domeniul energiei, ne bazăm abordarea dinamică pe managementul flexibil și agil care ia decizii cu rapiditate. Scanăm constant piața pentru oportunități pentru toate liniile noastre de afaceri, iar resursele sunt direcționate în special către dezvoltarea segmentului de energie regenerabilă.

La finalul anului trecut, furnizorul și agregatorul de energie Alive Capital, listat la BVB și deținut 51% de Premier Energy, finaliza preluarea dezvoltatorului Da Vinci New Project SRL, parte a grupului Da Vinci.

La acest moment, Da Vinci New Project are în derulare dezvoltarea unei unități de producție de energie regenerabilă, care va fi amplasată pe o suprafață de teren de aproape 25 de hectare din localitatea Nanov (Teleorman). De asemenea grupul, prin intemediul Alive, este acționar minoritar (40%) într-un alt proiect fotovoltaic de 40 MW, ce se află tot în stadiu de proiect, cu termen de finalizare 2024.

Tot recent, spre final de 2023, Alive a preluat și un parc fotovoltaic de 7 MW, funcțional din 2013, respectiv un parc eolian operațional de 18 MW în județul Iași.

Cele trei achiziții recente întregesc portofoliul “verde” al grupului Premier Energy, care din 2020 a decis să intre și în segmentul de producție de energie regenerabilă.  Anul 2023 a fost închis cu aproape 250 MW de capacități de producție atât operaționale, respectiv în stadiu de proiect. Investițiile verzi ale Premier Energy România au ajuns la peste 50 de milioane de euro în 2022/2023, după nu mai puțin de opt achiziții și fuziuni.

Ca planuri pe termen mediu, compania a început construcția unui parc eolian verde la Războieni, Tulcea (16 turbine și o capacitate instalată operațională de 99 MW), o investiție ce va depăși 120 de milioane de euro la noile costuri globale. La momentul finalizării, parcul va figura în topul primelor cinci proiecte de producție de energie regenerabilă din România.

Obiectivul mare anunțat este de a ajunge să avem în operare în România și în regiune între 400-500 MW onshore în următorii cinci ani.

Grupul Premier Energy este detinut de fondul ceh de investitii Emma Capital, controlat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc, care exercita si functie de CEO al PPF, cel mai mare fond de investitii din regiune cu active de peste 42 de miliarde de euro, potrivit propriei descrieri. Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor si furnizor de energie electrica in Republica Moldova, cu o cota de piata de circa 70%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *