Modificarea OUG 114 este subiect de discuţie în coaliţia guvernamentală, iar pentru partea de energie partidele discută despre anularea taxei de 2% şi a obligaţiei companiilor de stat de a vărsa 35% din rezerve la buget.
Modificarea OUG 114 ar putea viza renunţarea la taxa anuală de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, pentru toate companiile care trebuie să plătească acum această taxă. De asemenea, o altă modificare ar viza abrogarea prevederii din Ordonanţă referitoare la obligaţia companiilor din energie de a vărsa 35% din rezervele de cash de la finalul anului trecut.
Informaţia ne-a fost furnizată de o sursă din mediul politic. Potrivit acesteia, cele două propuneri sunt susţinute puternic de ALDE, iar politicienii din acest partid încearcă în aceste zile să convingă PSD de necesitatea implementării acestor măsuri, cu care social democraţii nu ar fi de acord.
Taxa de 2% nu a fost inclusă în calculul bugetului de stat pentru acest an, dar vărsămintele companiilor, da. Guvernul mizează în acest an pe încasări de 1,5 miliarde de lei din obligaţia companiilor de a vărsa 35% din rezerve.
Nu se ştie încă ce se va întâmpla cu prevederea din OUG 114 care obligă, de la 1 aprilie, cei doi producători de gaze să vândă gazele din producţia internă la preţ plafonat şi pentru consumatorii industriali, 68 de lei/MWh ]n condiţiile în care mai sunt câteva zile până la intrarea în vigoare a acestei prevederi despre care Comisia Europeană a avertizat direct România că încalcă legislaţia comunitară.
OUG 114 a intrat recent în Parlament, şi după ce a trecut de Senat, a intrat în dezbaterea Camerei Deputaţilor, unde va fi cel mai probabil amendată. Pe de altă parte, în ultima vreme au fost tot mai multe afirmaţii venite din mediul politic potrivit cărora OUG 114 va fi modificată tot de Guvern, printr-o nouă ordonanţă.