Operatorul nuclear francez EDF își propune să construiască cel puțin un reactor de mari dimensiuni pe an în anii 2030, a declarat marți directorul general Luc Remont la Expoziția Mondială Nucleară de la Paris, potrivit Reuters.
Compania lucrează la construcția a șase noi reactoare EPR2 în Franța, a două noi EPR în Marea Britanie, la situl Sizewell, precum și la proiecte în India, Republica Cehă și Polonia.
„Mizăm pe un ritm accelerat al capacității de construcție a reactoarelor mari pentru (a ne baza pe) ceea ce avem astăzi, adică unul sau două pe deceniu, (…) și să creștem treptat până la unul sau chiar 1,5 pe an”, a declarat Remont reporterilor în cadrul evenimentului.
Directorul general a precizat că ritmul de construcție va crește treptat, cu obiectivul de a-l atinge „în cursul deceniului următor”.
Remont a declarat că EDF este preocupat de „standardizarea la scară largă” a reactoarelor nucleare după întârzierile de zeci de ani de la situl Flamanville și că se va concentra mai întâi pe Europa. El a adăugat că EDF nu are „nici vocația (…), nici mijloacele de a fi un investitor peste tot”.
„Există țări în care vom fi pur și simplu dezvoltatori – în parte – și furnizori de tehnologii, sau pur și simplu furnizori de tehnologii”, a spus el. „Ne vom adapta, chiar și în Europa, la aceste diferite moduri de intervenție, în funcție, în primul rând, de ceea ce doresc partenerii cu care lucrăm și apoi, evident, și de propriile noastre mijloace”.
Referindu-se la proiectul de construire a șase reactoare EPR în India, la Jaitapur, Remont a remarcat „dorința autorităților indiene de a merge mai departe”, fără a comenta un eventual calendar decizional.