Hidroelectrica a anunțat Bursa de Valori București “asupra incheierii, in data de 27 decembrie 2023, a unei tranzactii intre Hidroelectrica si OPCOM a carei valoare, cumulata cu restul tranzactiilor incheiate/efectuate in perioada 29 iulie 2023 – 27 decembrie 2023, depaseste pragul de 5% din activele nete ale Hidroelectrica, conform situatiilor financiare individuale aferente semestrului I al anului 2023, respectiv depasesc valoarea de 1.058.601.556 RON”.
Este vorba despre un contract de 1,17 miliarde de lei, pentru livrări de energie în perioada 1 inauarie-31 decembrie 2024, prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE), prin care producătorii sunt obligați să vândă energia disponibilă către OPCOM, operatorul pieței, la 450 de lei/MWh.
Socotind așadar prețul de 450 de lei/MWh, rezultă că, la sesiunea de alocare anuală pentru 2024, Hidroelectrica a oferit OPCOM, care la rândul ei, va re-aloca furnizorilor și distribuitorilor, circa 2,6 TWh, mai puțin de 20% din producția sa anuală obișnuită, și circa 5%, grosier, din consumul net de energie electrică al României, care este de circa 55 TWh anual.
Este adevărat că aceasta a fost doar alocarea anuală, iar mecanismul MACEE presupune și alocări lunare, de-a lungul anului viitor, în care funizorii și distribuitorii fac prognoza consumului lor, iar producătorii pot veni cu cantități suplimentare de energie de livrat luna următoare, dacă există energie disponibilă.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România și a raportat, pentru primele nouă luni ale acestui an, un profit net record de 5,19 miliarde de lei (peste un miliard de euro), în creștere cu 42%, în special pe fondul unei producții mai mai de energie electrică. Compania a devenit și unul dintre furnizorii importanți din România, cu peste jumătate de milion de clienți casnici.