Prețul energiei electrice vândute pe piața spot a scăzut accentuat în decembrie 2022, continuând astfel tendința descrescătoare din luna precedentă, când prețul scăzuse după patru luni consecutive de creștere.
Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost, în decembrie, de 401 lei/MWh, conform datelor noastre – operatorul pieței OPCOM nu a prezentat încă cifra.
Așadar, pentru prima dată din iunie încoace, prețul mediu al pieței pentru ziua următoare coboară sub prețul reglementat, cel de 450 de lei/MWh, cu care se fac tranzacțiile pe mecanismul de achiziție centralizată MACEE
În condițiile unui preț mediu al pieței spot de 507 lei în luna noiembrie, în decembrie am avut, așadar, o scădere accentuată, de peste 20%, a prețului spot. Din ianuarie și până în iunie, prețul mediu al PZU a scăzut în fiecare lună, dar în iulie, august, septembrie și octombrie au reînceput creșterile, urmate de scăderI în lunile noiembrie și decembrie.
Față de prețul mediu al lunii decembrie 2022, prețul mediu din decembrie 2023 este de trei ori mai mic – acum un an era de circa 1.200 de lei/MWh.
Cel mai probabil scăderea din luna decembrie se datorează unei producții în general excedentare în raport cu consumul redus – amintim că, de exemplu, de Crăciun au fost chiar prețuri orare negative, și la noi și pe multe piețe din Europa, pe fondul unei producții bune din eolian. De asemenea, în cazul nostru, au fost multe momente cu producție hidro bună, iar, specific anotimpului rece, merg la capacitate mare centralele pe gaze.
Prețul mediu al pieței spot pentru tot anul 2023 este, potrivit datelor noastre, de 512 lei/MWh, și este la 40% din nivelul anului precedent – OPCOM nu a publicat raportul anual pentru 2022, și știm doar valoarea prețului mediu ponderat la nivel de an 2022 – 1.303 lei.
Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.
sunt posesorul a doua ATR TOTALIZAND 4,5MW. Este posibil sa obtin finantare prin PNRR sau sa fac investitia din surse proprii.