Agenția internațională de evaluare „Standard & Poor’s Global Ratings” (S&P) a confirmat pe 26 decembrie ratingul pe termen lung al companiei petroliere naționale a Kazahstanului KazMunayGas (KMG) la „BB+”, cu perspectivă stabilă, în timp ce ratingul de credit de sine stătător a fost îmbunătățit de la „bb-” la „bb”.
“Având în vedere prognozele noastre privind prețul petrolului Brent, la 85 de dolari pe baril (bbl) în 2024 și 2025, credem că indicatorii KMG vor continua să ofere spațiu de manevră. 2023 este primul an de consolidare completă a participației de 16,88% a KMG în câmpul Kashagan (unul dintre cele mai mare zăcăminte din Kazahstan, operat în comun cu mari companii occidentale – n.red.), care estimăm că va contribui cu aproximativ 1,4 miliarde de dolari la EBITDA pe întregul an al KMG. În plus, în actualul mediu de prețuri, compania a generat un flux de numerar operațional liber solid, de 573 de miliarde de tenge kazahe (aproximativ 1,3 miliarde de dolari) în cele 12 luni încheiate la 30 septembrie 2023.
Acești factori au permis KMG să demonstreze parametri de creditare solizi, cu un FFO (flux de numerar din operațiuni) raportat la datorie de 70%, cu o datorie ajustată de S&P Global Ratings la EBITDA de 1,2x.
Credem că în următorii doi ani compania va continua să aibă suficient spațiu de manevră în raport cu pragul nostru de 45% FFO la datorie (media multianuală) pentru un rating „BB+”. Acest lucru ne-a determinat să revizuim SACP (profilul individual de credit) la ‘bb’.
Credem că societatea va genera FOCF (flux de numerar din operațiuni) anual puternic pozitiv de 950 miliarde KZT-1 300 miliarde KZT, care ar putea fi în mare parte redirecționat către dividende. Deși actuala politică de dividende este mai flexibilă, aceasta se bazează pe fluxul de numerar liber și leagă plata de raportul dintre datoria netă și EBITDA. Cu o datorie netă la EBITDA de sub 1,0x, compania va trebui să plătească cel puțin 50% din fluxul de numerar liber, în timp ce cu o datorie netă la EBITDA în intervalul 1,0x-1,5x, cerința de plată este de cel puțin 40% din fluxul de numerar liber generat”, arată agenția de rating.
S&P evidențiază riscurile care pot apărea în legătură cu fluxurile de export, care se realizează mai ales prin conducta CPC, care ajunge în portul rusesc Novorosiisk de la Marea Neagră, zonă de conflict, dar apreciază că situațuia financiară solidă a KMG poate comensa eventualele opriri de scurtă durată a livrrărilor, lucu care s-a ma întâmplat
“Riscurile legate de evenimentele din jurul conductei CPC rămân în prim-plan pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Estimăm că cel puțin 65% din EBITDA KMG (inclusiv dividendele de la societățile mixte) sunt legae de exporturile de petrol prin CPC în 2023 și peste 80% de exporturile prin Rusia, inclusiv conducta Atyrau-Samara, care transportă, de asemenea, petrol kazah către portul Novorossiysk prin intermediul sistemului de conducte de petrol al Transneft.
O serie de incidente au dus la închideri de scurtă durată ale conductei în 2022, în timp ce atacurile ucrainene mai recente asupra portului Novorossiysk din Rusia evidențiază riscurile de securitate din jurul Mării Negre. Considerăm că actualele solduri ample de numerar și indicatorii solizi fac totuși ca riscurile legate de întreruperile pe termen scurt ale conductei să fie gestionabile. În acest moment, nu încorporăm în scenariul nostru de bază nicio întrerupere de lungă durată la CPC, dar opririle care depășesc trei-cinci zile ar începe să afecteze producția de petrol și activele cheie ale KMG, ceea ce ar duce la o slăbire a fluxurilor de numerar și a indicatorilor de creditare”, arată S&P.
KMG controlează grupul Rompetrol (KMG International), care operează două rafinării în România, Petromidia și Vega, o unitate petrochimică și o rețea de distribuție a carburanților în România, Bulgaria, Republica Moldova și Georgia.