Ministerul Energiei a publicat proiectul de HG pentru schema de Contracte pentru Diferență de trei miliarde de euro pentru regenerabile DOCUMENT

Ministerul Energiei a publicat în acestă seară “Proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon”

Vedeți proiectul de HG la acest link: HG_CfD_final_13.03.2024

Mai întâi, iată cadrul general al schemei, după care cadrul specifc al schemei CfD pentru regenerabile, cele care vor intra primele în schemă 

Proiectul de act normativ arată că mai multe tehnologii vor putea benefica de schema CfD, nu doar regenerabilele, ci și energi nucleară, hidroelectrică sau hidrogenul, inclusiv stocarea. Banii pentru susținerea schemei pot veni și de la consumatorii de energie eletrică (se numește Contribuție CfD), dar și din fonduri europene.

Beneficiarii sunt companiile care au în derulare un proiect de generare de energie electrică ce nu a fost pusă în funcțiune până la momentul în care se solicită ajutorul prin schema Cfd.

Beneficiarii ajutorului de stat prin schema CfD vor fi selectați în urma unor licitații organizate de operatorul național Transelectrica, dar inițate de ministrul Energiei, “care stabilește data de începere și parametrii unei licitații CfD în cadrul unei scheme CfD, inclusiv, dar fără a se limita la: criteriile de eligibilitate, obiectivele de capacitate, prețul maxim de exercitare, regulile procedurii de ofertare și alte aspecte auxiliare sau subsecventecare pot fi specificate în acest ordin”

Companiile care vor dori să participle la licitațiile CfD trebuie să vină cu garanții de participare și cu o garanție financiară acordată de furnizor. De asemenea, este necesară garanția de bună execuție.

Ajutorul de stat este de fapt o plată pentru diferență între prețul de referință (care va fi calculat ca o medie a tranzacțiilor de pe piețele cemtralizate, de către ANRE), și prețul de exercitare, cel care va rezulta în urma unei licitații (sau a negocierii, pentru un contract CfD ad-hoc), îmulțită cu nr. de MWh produși și injectați în sistem.

Contrapartea CfD este OPCOM.

Cadrul specific pentru schema CfD pentru instalarea primilor 2.000 MWh în eolian și fotovoltaic

Licitațiile CfD vor avea loc în anii 2024 și 2025 pe baza unei scheme CfD pentru care fondul de lichiditate CfD este alimentat cu sumele asigurate de ministerul de resort din Fondul pentru Modernizare. Recent, România a primit acceptul Comisiei de a utiliza trei miliarde de euro din acest fond pentru o schemă pe 15 ani

Beneficiarul CfD trebuie să să vândă numai pe piețeleorganizate toate cantitățile de energie electrică livrate de capacitatea de producere a energiei electrice care face obiectul schemei. În caz contrar, va fi exclus din schemă.

Dacă un beneficiar al schemei vinde energia printr-un contract bilateral, schema funcționează astfel:

  1. În cazul în care prețul per MWh din contractul bilateral este mai mare decât prețul de referință, dar mai mic decât prețul de exercitare,beneficiarul CfD returnează 50% din veniturile obținute prin contractului bilateral calculat ca produs între cantitățile de energie electrică vândute prin contractul bilateral si diferența dintre prețul contractului bilateral și prețul de referință
  2. În cazul în care prețul per MWh dintr-un contract bilateral depășește atât prețul de exercitare cât și prețul de referință, iar prețul de exercitare este mai mare decât prețul de referință, beneficiarul va returna –  100% din veniturile obținute în cadrul contractului bilateral, calculate ca produs între cantitățile de energie electrică vândute prin contractul bilateral și diferențadintre prețul de exercitare și prețul de referință; și – 50% din veniturile obținute în cadrul contractului bilateral, calculate ca produs între cantitățile de energie vândute prin contractul bilateral si diferența dintre prețul contractului bilateral și prețul de exercitare.
  3. În cazul în care prețul per MWh dintr-un contract bilateral depășește atât prețul de exercitare, cât și prețul de referință, iar prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare, beneficiarul CfD returnează 50% din veniturile obținute în cadrul contractului bilateral, calculate ca produs între cantitățile de energie vândute prin contractul bilateral și diferența dintre prețul contractului bilateral și pretul de referință

Prețul de exercitare va fi indexat cu rata inflației, odată la trei ani

Prețul de referință este calculat de ANRE pe baza prețului mediu al pieței pentru ziua următoare. El poate fi revizuit în jos, dacă el supracomensează beneiciarii schemei sau în sus, dacă 50% dintre beneficiari consideră că el este prea mic și îi subcompensează.

Nu se plătește nimic beneficiarului pentru intervalele orare cu prețuri negative în PZU.

Știrea e actualizează

1 Comment

  1. Oare cand se termina banii de la UE vom mai avea SEN?Cei care decid de cca 25 de ani vor fi in posturi caldute platite cu mii de euro/luna si nu ii va intreba nimeni de sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *