Oprirea injecției de energie regenerabilă în rețea a producătorilor mici și medii e mai rentabilă decât instalarea de baterii – calcul al grecilor

Oprirea temporară a injecției de energie regenerabilă, pentru a preveni supraîncărcarea rețelei, pare a fi cea mai competitivă opțiune disponibilă pentru instalațiile fotovoltaice de dimensiuni mici și mijlocii, având în vedere costul actual al instalării de baterii în spatele contorului, potrivit unei declarații a șefului asociației pentru energie fotovoltaică din Grecia.

În majoritatea cazurilor, sistemele de baterii capabile să furnizeze energie stocată în rețea pe perioade de două ore ajung să dubleze costul de investiție (CAPEX) al proiectelor din regenerabil.

Acest lucru înseamnă, în esență, că, la nivel operațional, în lipsa unui sprijin de stat pentru costurile bateriilor, ar trebui să se dubleze tarifele, în special în cazul actorilor care nu sunt integrați vertical, după cum a subliniat recent Stelios Loumakis, președintele SPEF, Asociația elenă a producătorilor de energie fotovoltaică, în cadrul unei prezentări.

Pe de altă parte, reducerea cu 50% a aportului de energie regenerabilă din rețea ar duce la pierderi anuale de producție a parcurilor fotovoltaice de 20%, care ar putea fi compensate printr-o creștere a tarifului cu 25%, a arătat un studiu al SPEF, ceea ce face ca această soluție să fie mai eficientă din punct de vedere al costurilor, a precizat președintele asociației.

Reducerea de producție de energie regenerabilă, a subliniat șeful SPF, nu constituie o soluție viabilă pe termen lung, deoarece restricționează oferta de energie regenerabilă, un factor esențial pentru ca energia verde să pătrundă în continuare în sistem.

 

7 Comments

  1. Bogdan posesor de fotovoltaice pentru a-și încărca Tesla, fata nici un ajutor de la stat spune:

    Voi ați înțeles ce ați scris în articolul ăsta?

  2. Bogdan posesor de fotovoltaice pentru a-și încărca Tesla, fata nici un ajutor de la stat spune:

    Voi ați înțeles ce ați publicat în acest articol din care 90 la sută e un citat fata argumente?

  3. Da nu mai bine opriți voi mizeriile de centrale care ard diverse forme de pipi de dinozaur și lăsați în pace prosumatorii?
    Problemele sunt la distribuție unde ar trebui schimbate transformatoarele și în caz de excedent să injecteze în medie și acum ați găsit soluția și vreți să transferați problema către prosumator.
    După ce că am făcut investiții pe banii noștrii fără nici un ajutor cum spune și comentariul de mai sus, acum vreți să dictați voi când și cât producem.
    Luați labele de pe prosumatori mizerabililor că dacă nu vă vedeți de traba voastră de la anu ne unim și vă punem rețeaua în cap.
    E mai ieftin ca toți participanții la piață să își vadă de treaba lor.

  4. In Grecia o fi vorba de localitati numai cu case. In afara de orasele mari, la ei totul e unifamilial cu acoperis bine expus la soare. Acolo intr-adevar e complicat sa impingi curentul pana la Salonic sau Atena. La noi consumatorii sunt aproape, cartiere intregi de blocuri langa casele cu panouri. Ce-i in GR n-are relevanta in RO.

  5. Grecii au ajuns, prin preluarea ENEL, să fie cei mai mari distribuitori de energie din România și că atare trebuie să distrugă tot. Fereste- te de greci și de cadourile lor!!!!!!

  6. De ce oare au plecat italienii? Se gândeau că trebuie să investească acum că intră multi PROSUMATORI cu noile programe Casa Verde? 😀😀😀 Aștept de 50 de zile Avizul de racordare Prosumator 12 kw On-grid de la e-Distributie Dobrogea … cu toate că branșamentul este corespunzător de 16 ani 😡

  7. pai si astia au venit la furat … nu la investit . nu e nimic nou .
    normal ca e rentabila oprirea energiei de la astia mici, sa si-o vanda pe a lor . 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *