Prețul energiei electrice spot a crescut și în iunie în România și a depășit pragul de 100 de euro/MWh, ca medie. Scumpire de peste 50% în doar două luni

După creșterea abruptă din mai, prețul energiei electrice vândute pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la București a crescut masiv și în iunie, și a depășit pragul de 100 de euro/MWh.

Prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la Bucirești, a fost, în iunie, de 520 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței, OPCOM. Dat fiind că, în mai, același preț mediu ponderat a fost de doar 439 de lei/MWh, avem așadar o creștere accentuată, de peste 18%, în doar o lună de zile. Sau un plus de peste 80 de lei/MWh.

Asta în condițiile în care și în mai am avut parte de o creștere masivă, de peste 33% față de luna precedentă, prețul mediiu ponderat fiind în aprilie de doar 329 de lei/MWh.

Așadar, în doar două luni – în mod tradițional nu cele mai problematice din punct de vedere al producției de energie – prețul mediu ponderat PZU a crescut în Ronânia cu 58%.

Creșterile din mai și iunie vin după o perioadă de scădere consemnată de la începutul anului până după jumătatea primăverii, care a creat așteptări în piață că evoluția va fi și în continuare doar în jos. Astfel, în termeni de preț mediu, în aprilie a fost o scădere de 17 lei/MWh, sau de circa 5%, față de luna precedentă, iar aceasta a venit după scăderea care a avut loc în luna martie, când prețul a scăzut cu 9% față de februarie. Iar în februarie prețul mediu de închidere al pieței a coborât cu 25% față de ianuarie, care a venit după o creștere de 8% ce a avut loc în ianuarie față de decembrie, dar atunci am avut și un efect de bază: decembrie 2023 a fost o lună cu temperaturi mai blânde și cu un consum mai mic – au fost mai multe zile libere, a fost consum mai mic și au fost și intervale orare cu prețuri negative.

Cum pare însă că trendul s-a inversat, dacă el persistă, va fi o presiune suplimentară pe prețurile care au urma să fie plătite în viitor de clienți, pentru că se aprope momentul la care piața va fi liberalizată, începând cu 1 aprilie 2024.

PZU este în continuare o piață foarte lichidă – în mai, ultima lună cu date de la OPCOM, aici s-a tranzacționat circa 38% din consumul național, iar luna precedentă procentajul a fost și mai ridicat, de 43%.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Citește și:

Prețul energiei electrice a depășit 16.000 de lei/MWh în piața de echilibrare. Guvernul a convocat OPCOM și Dispeceratul Energetic Național pentru discuții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *