Producătorii de panouri solare din Europa a cerut Uniunii Europene să intervină cu măsuri de urgență pentru a evita ca firmele europene să se închidă sub presiunea prețurilor panourilor de import din China, se arată într-o scrisoare consultată de Reuters.
Mai mulți producători europeni de panouri solare au anunțat planuri de închidere a fabricilor în ultimele luni, invocând presiunea exercitată de o avalanșă de importuri și de o ofertă excesivă de piese pentru panouri solare care s-au acumulat în depozitele din Europa și au dus la scăderea prețurilor.
Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, grupul industrial European Solar Manufacturing Council (ESMC) a avertizat că, în lipsa unui ajutor rapid, UE riscă să piardă în câteva săptămâni mai mult de jumătate din capacitatea sa operațională de producție de panouri fotovoltaice.
„În următoarele 4-8 săptămâni, principalii producători de panourifotovoltaice din UE și furnizorii lor europeni sunt pe punctul de a închide liniile de producție, dacă nu sunt implementate rapid măsuri de urgență substanțiale”, se arată în scrisoarea datată 30 ianuarie.
ESMC a cerut UE să lanseze măsuri de urgență, inclusiv o schemă de achiziționare a stocurilor excedentare de panouri solare din UE pentru a reduce oferta excedentară și să modifice normele privind ajutoarele de stat pentru a stimula sprijinul guvernamental pentru producătorii locali de energie fotovoltaică
În cazul în care aceste măsuri nu pot fi luate rapid, UE ar trebui să ia în considerare și măsuri de „salvgardare” care ar putea include taxe vamale și cote pentru a contracara un val de importuri, se arată în scrisoare.
Europa se dezvoltă rapid în domeniul extinderii energiei fotovoltaice, instalând anul trecut o capacitate record de 56 GW.
Dar, deși această creștere rapidă este crucială pentru atingerea obiectivelor privind schimbările climatice, ea depinde în mare măsură de componentele importate din China, ceea ce a determinat alte grupuri industriale să se opună taxelor care ar putea întrerupe aprovizionarea din China și ar putea încetini dezvoltarea energiei verzi.
Potrivit Reuters, Compania elvețiană Meyer Burger se numără printre firmele europene care se confruntă cu dificultăți, anunțând luna aceasta că intenționează să închidă fabrica de producție din Germania, care înregistrează pierderi, dacă guvernul nu oferă finanțarea promisă.