Gigantul anglo-olandez Shell își va închide rafinăria de petrol din Wesseling, Germania, până în 2025 și o va transforma într-o unitate de producție a produce lubrifianților, ca parte a eforturilor sale de reducere a emisiilor de carbon, a anunțat compania, după cum transmite Reuters, citată de Agerpres.
Shell a declarat că va transforma unitatea de hidrocracare a amplasamentului într-o unitate de producție pentru uleiuri de bază din Grupul III, folosite în principal la motoare, cu o capacitate de aproximativ 300.000 de tone metrice pe an, echivalentul a aproximativ 9% din cererea actuală a UE și 40% din cererea Germaniei de uleiuri de bază.
Această decizie este de așteptat să reducă emisiile operaționale de carbon ale Shell, cunoscute sub denumirea de emisii Scope 1 și 2, cu aproximativ 620.000 de tone pe an.
Shell, care își propune să reducă emisiile totale de gaze cu efect de seră – inclusiv cele provenite de la combustibilii arși de clienți – până la zero net până în 2050, intenționează, de asemenea, să vândă situl său de rafinare și petrochimie din Singapore.
Prelucrarea țițeiului la situl de la Wesseling, care face parte din Parcul energetic și chimic al Shell Rheinland, lângă Köln, se va încheia în 2025, dar va continua la rafinăria Godorf, a spus compania.
Noua unitate de producție din Wesseling este de așteptat să înceapă operațiunile în a doua jumătate a acestui deceniu.
Shell Energy and Chemicals Park Rheinland, care include atât site-urile Wesseling, cât și Godorf, are în prezent o capacitate de peste 17 milioane de tone de țiței pe an, din care Wesseling produce 7,5 milioane de tone.
Shell a investit anterior într-un electrolizor de 10 megawați folosit pentru a produce hidrogen cu zero carbon și o instalație de lichefiere a biometanului la instalația din Rheinland.
Din 2020, Shell a cesionat cinci rafinării, a închis una și a transformat una într-un terminal.