Familia miliardarului italian Massimo Moratti a fost de acord să vândă participaţia majoritară la firma Saras SpA, care operează rafinăria Sarroch din insula italiană Sardinia, traderului de materii prime Vitol Group, într-o tranzacţie care evaluează compania la aproximativ 1,7 miliarde de euro, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
Saras a fost înfiinţată în anii ’60 de familia Moratti.
După pandemie şi după invadarea Ucrainei de către Rusia, Vitol a înregistrat profituri imense, pe fondul volatilităţii de pe pieţele petrolului, gazelor şi energiei. Cum efectul acestor şocuri se diminuează în prezent, Vitol şi alţi traderi au început să facă achiziţii, căutând marje ridicate de profit pe termen lung.
Familia Moratti a ajuns la un acord privind vânzarea a aproximativ 35% din Saras, la un preţ de 1,75 euro pe acţiune. Angelo Moratti, unul din nepoţii lui Massimo Moratti, ar putea de asemenea să vândă participaţia sa de 5%.
Vitol, cel mai mare trader independent de energie din lume, vrea să cumpere ulterior şi restul acţiunilor Saras. După finalizarea tranzacţiei, Vitol va avea investiţii în capacităţi de rafinare de 800.000 barili pe zi (bpd).
Cel mai important activ al Saras este Sarroch din Sardinia, una dintre cele mai mari rafinării din zona Mediteranei, cu o capacitate de 300.000 bpd. Localizarea geografică a Sarroch este extrem de favorabilă pentru a avea o prezenţă importantă în zona Mediteranei.
Tranzacţia trebuie aprobată de autorităţile de reglementare, supusă dreptului de veto (golden power) de către Guvernul italian. Acesta îşi rezervă dreptul de a bloca ofertele nesolicitate în industriile strategice, cum ar fi sectorul bancar, telecomunicaţiile şi sănătatea, fiind vizate în special încercările Chinei de a-şi extinde prezenţa în a treia economie a zonei euro.