
Bulgaria va finanța 82 de proiecte independente de stocare a energiei regenerabile în valoare de peste 1,15 miliarde leva (588 de milioane de euro), prin programul finanțat de UE denumit RESTORE, a anunțat Ministerul Energiei de la Sofia săptămâna trecută.
Proiectele selectate vor oferi o capacitate totală de stocare utilizabilă de 9.712,89 MWh, de peste trei orimai mult decât ținta minimă de 3 GWh stabilită inițial prin licitație.
Termenul-limităpentru depunerea propunerilor de proiecte a fost 5 decembrie 2024. Pe decembrie Ministerul Energiei a anunțat că a primit 151 de propuneri, cu o valoare totală de aproape 5 miliarde leva , depășind semnificativ bugetul disponibil de 1,154 miliarde leva.
118 proiecte în valoare de 1,6 miliarde leva au fost preselectate. Alte 30 de proiecte de rezervă, în valoare de 415 milioane leva, au fost identificate, însă în prezent nu există finanțare disponibilă pentru ele.
Condiții ale apelului public:
-Proiecte cu putere de minimum 10 MW și cel puțin două ore de capacitate de stocare.
– Proiectele vor fi utilizate în principal pe piețele de reglare a frecvenței.
– Nu a existat o sumă minimă de finanțare pe proiect.
– Finanțarea maximă per proiect: 148.643.080 leva.
Granturile vor acoperi până la 50% din costurile eligibile, cu un plafon de 371.607,70 leva/MWh (fără TVA) pentru capacitatea de stocare utilizabilă.
Toate investițiile trebuie să fie implementate, conectate la rețeaua de transport sau distribuție a energiei electrice din Bulgaria și date în exploatare până în martie 2026.
Programul RESTORE este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Bulgariei, având ca obiectiv creșterea semnificativă a ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic național, simultan cu dezvoltarea infrastructurii necesare pentru stocarea acesteia.