Se face o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijin american. Memorandum semnat, lucrările ar trebui să înceaptă la anul

Republica Moldova ar urma să fie conectată la sistemul energetic românesc printr-o a treia linie de înterconexiune între cele două țări, între Strășești și Gutinaș, conform unui mermorandum semnat la Chișinău între autorități și USAID, care ar urma să cofinanțeze proiectul, potrivit presei locale.

O a treia linie aeriană de înaltă tensiune care va conecta Republica Moldova de România va fi construită cu sprijinul USAI (Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, iar conexiunea se va face între stațiile Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România). Linia aeriană va avea o lungime de 190 de kilometri.

Un Memorandum de Înțelegere pentru construcția porțiunii moldovenești a liniei de înaltă tensiune a fost semnat marți, la Strășeni, de ministrul Energiei, Victor Parlicov, și administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, potrivit sursei citate.

„Asistăm la un eveniment istoric”, a spus ministrul Energiei de la Chișinău, care a mai afitrmat că, la finalul lui 2028, Republica Moldova se va putea integra și în piața energetică europeană, prin piața românească.

„Fără această colaborare, fără această deschidere, fără acest sprijin politic necondiționat pe care Bucureștiul l-a avut întotdeauna față de Republica Moldova, și în special cu parcursul european al Republicii Moldova, nu am fi putut să atingem acea viteză pe care o avem astăzi de realizare a proiectelor infrastructurale, de asigurare a securității și de a obține niște prețuri mai favorabile pentru consumatorii noștri. Mulțumesc României, mulțumesc poporului american pentru sprijin, pentru că până la urmă sunt banii plătitorilor de taxe și asta trebuie să înțelegem”, a spus Victor Parlicov.

Administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, a exprimat angajamentul Statelor Unite de a sprijini Moldova în acest proiect de interconexiune energetică între cele două maluri ale Prutului.

„Acest lucru va duce la creșterea independenței Moldovei și în același timp va asigura energie la prețuri accesibile. La nivel simbolic este un alt exemplu al modului în care Moldova se integrează cu Europa. Memorandumul pe care îl semnăm astăzi reflectă încrederea noastră în poporul și în Guvernul Moldovei”, a spus Isobel Coleman, citată de presa de peste Prut.

 

„Statele Unite susțin puternic eforturile Moldovei de integrare în Uniunea Europeană. Linia de înaltă tensiune Strășeni-Gutinaș va asigura cetățenilor moldoveni energie suficientă pentru a acoperi perioadele de cerere maximă, sporind securitatea și fiabilitatea energetică. De asemenea, această linie va ajuta Republica Moldova să procure energie la prețuri disponibile și în viitor să vândă pe piața europeană”, a spus și Kent Logsdon, ambasadorul SUA la Chișinău. El a arătat că SUA planifică să investească 220 de milioane de dolari în construcția acestei linii și în proiecte care sporesc stabilitatea și stimulează  investițiile private în generarea energie la nivel intern.

A treia linie de interconexiune

Dacă se va realiza, aceasta va fi a treia linie de interconexiune între Republica Moldova și România- și, implicit, cu Uniunea Europeană, la al cărei sistem energetic Moldova și Ucraina s-au conectat după debutul agresiunii ruse din februarie 2024. Una este linia electrică aeriană Vulcăneşti- Chişinău de 400 kV, care va va avea  peste 150 de kilometri și a cărei construcție a început deja.

A doua este linia de 400 kV Suceava-Bălți, de 142 km, dintre care 93 km pe teritoriul României, care are finanțare europeană pentru sectorul românesc și pentru care Transelectrica a scos contractul de execuție la licitație, luna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *