
Conglomeratul japonez IHI a primit recent un contract de fabricare a unei machete de module compozite din oțel pentru pereții laterali ai clădirii reactorului NuScale Power de la Samsung C&T Corporation, potrivit unui comunicat al IHI.
Contractul semnat de Samsung cu IHI se referă la proiectul SMR (reactoare mici modulare) din România care utilizează tehnologia NuScale Power Corporation la un fost amplasament de centrală electrică pe cărbune din Doicești, România, arată comunicatul.
Samsung C&T, Fluor Corporation și Sargent & Lundy, împreună cu NuScale, participă în prezent la proiectul de la Doicești pentru compania RoPower, mai arată comunicatul.
Fabricația simulată va fi efectuată la uzina IHI din Yokohama, Japonia, finalizarea fiind prevăzută pentru aprilie 2025, mai arată comunicatul. IHI menționează că a furnizat anterior module compozite din oțel pentru centrale nucleare de tip PWR (Pressurized Water Reactor) pentru mai mulți clienți la nivel global.
IHI a decis să investească în NuScale în 2021, devenind acționar la compania americană și a participat de atunci la dezvoltarea tehnologiei SMR. “Valorificându-și vasta experiență în producție și expertiza tehnică acumulată de-a lungul anilor, IHI își propune să contribuie la realizarea unei societăți neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon prin proiecte de centrale nucleare, inclusiv SMR”, mai arată comunicatul.
IHI Corporation este un conglomerat industrial japonez, cu circa 26.000 de angajați, cu sediul la Tokio. Produce nave, vehicule de lansare spațială, motoare de aeronave, motoare diesel marine, turbine cu gaz, motoare cu gaz, sisteme feroviare, turbocompresoare pentru automobile, ingineria plantelor, utilaje industriale, cazane pentru centrale electrice și alte instalații, poduri suspendate și alte structuri.
Vara trecută Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești, anunță semnarea contractului Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2) a contractului cu Fluor Corporation, compania-mamă a NuScale.
“Colaborarea dintre Nuclearelectrica, RoPower Nuclear, Nova Power & Gas (parte a grupului E-INFRA), Fluor, Samsung C&T Corporation și Sargent & Lundy va facilita dezvoltarea și implementarea centralelor cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale în România, valorificând expertiza acestor companii în domeniul energiei nucleare. Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare și inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doicești. Furnizarea acestor servicii va fi în conformitate cu cele mai bune practici din industria nucleară, precum și cu condițiile și specificațiile tehnice și comerciale stabilite de RoPower Nuclear, inclusiv standardele de siguranță, neproliferare și de securitate cibernetică și informatică”, arăta un comunicat emis atunci.
“La finalul etapei FEED 2 vom avea o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar și proiectarea și toate analizele de siguranță și securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiție. Centrala SMR care utilizează tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcție și 2.300 de locuri de muncă în producție. Centrala SMR de la Doicești va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an”, se mai arăta în comunicat.
Centrala nucleară de la Doicești ar urma să fie echipată cu șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW. Centrala ar urma să fie finalizată după anul 2030, iar costurile nu sunt cunoscute încă.