
Monsson, un grup internațional de soluții pentru energie regenerabilă, specializat în energie eoliană și solară, stocarea energiei și hidrogen verde, cu sediul central în România, a dezvoltat o soluție de stocare a energiei, optimizată pentru clima scandinavă, la solicitarea filialei sale din Suedia, Monsson Energi AB, arată un comunicat de presă.
Clima rece a iernii nordice are un set de cerințe specifice pentru furnizarea și stocarea energiei, iar pentru a asigura stabilitatea pe termen lung a sistemului energetic din Suedia, tehnologia de stocare a energiei pe bază de baterii trebuie să fie adaptată pentru a rezista la temperaturi extreme, care altfel ar putea afecta negativ atât performanța, cât și durata de viață, arată compania.
„Noi, la Monsson, am dezvoltat o soluție de stocare a energiei optimizată pentru clima scandinavă, care garantează stocarea fiabilă a energiei, fie că este parte a unui proiect hibrid, fie un sistem autonom,” a declarat Joanna Lilliequist, CEO al Monsson Energi AB.
”La începutul lunii aprilie 2024, Monsson a inaugurat în județul Constanța cea mai mare unitate de stocare a energiei electrice instalată și produsă în România, sistemul de baterii fiind realizat de compania Prime. Acum, în 2025, am dezvoltat alături de partenerii noștri din Europa un sistem de stocare a energiei specific pentru piața scandinavă, pe care l-am lansat în premieră în Suedia”, a detaliat Sebastian Enache, Head of M&A și membru în Consiliul de Administrație în cadrul Monsson.
“Concret, Monsson oferă un sistem de baterii cu o durată de viață de până la 20 de ani, datorită tehnologiei sale proprii de control avansat al temperaturii și tehnologiei speciale de protecție împotriva incendiilor. Compania din România a dezvoltat un sistem inteligent SCADA pentru operațiuni tehnice și management comercial în așa fel încât disfuncționalitățile operaționale să fie minime”, spune compania.
Spre deosebire de sistemele bazate pe containere, Monsson instalează bateriile în structuri personalizate și bine izolate, creând un mediu stabil în interior. Menținerea unei temperaturi constante de 20–22 grade Celsius în camera bateriilor crește eficiența centralelor, prelungește durata de viață a bateriilor, reduce necesarul de mentenanță și permite un service mai ușor pe tot parcursul anului.
„Sistemele de stocare sunt complet automatizate și controlate de la distanță, minimizând eforturile de mentenanță și reducând costurile de operare. Deoarece fiabilitatea operațională este o prioritate, Monsson a dezvoltat soluții inovative pentru situații de urgență. Sistemele noastre dispun de multiple niveluri de monitorizare și protecție împotriva incendiilor și pot menține un mediu cu gaz inert în camera bateriilor timp de mai multe zile, dacă este necesar, acest lucru transformându-le într-unele dintre cele mai sigure soluții de stocare existente pe piață,” a mai explicat CEO-ul Monsson Energi AB.
Prin utilizarea componentelor cheie produse în Europa, costurile de operare pe termen lung sunt menținute la un nivel scăzut. Sistemul de stocare a bateriilor dezvoltat de Monsson poate fi ușor adaptat noilor tehnologii de baterii viitoare, precum bateriile cu stare solidă sau cele pe bază de sodiu, mai arată compania.
Monsson este activă în sectorul energiei regenerabile din Europa de peste 17 ani. Compania a devenit un furnizor important de energie electrică din surse regenerabile, cu un portofoliu ce depășește 5 GW în proiecte de vânt, solar și stocare a energiei. Monsson oferă servicii complete, care includ proiectarea, dezvoltarea, construirea și operarea de centrale electrice pe bază de energie regenerabilă, precum și construcția și operarea soluțiilor de stocare a energiei, pe bază de baterii.
Grupul Monsson este prezent pe piețele din România, Suedia, Germania și Croația.